Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Békés együttnemműködés

2011.02.05. 13:45 egy-forr

 Gandhi a 20. század elején megmutatta lehet másként szabadságot kivívni, mint erőszak alkalmazásával. Az egyiptomi események nagyban rokonságot mutatnak e tömeges magatartásformával. Kedvenc mondásunk:

"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." (Gandhi)

Hol tart most a forradalom? Miben különbözik az indiadi forradalom az egyiptomitól? Erre keressük a választ ebben a kis írásban.

Az idézet alapján egyértelműen abban a fázisban vannak az események, amit a "harcolnak ellened" rész jelöl. Már csak 1 fázis van hátra, a győzelem. Viszont az nem adják olyan könnyen. Az egyiptomi nép az elmúlt másfél hétben egyértelműen és hosszan kimutatta mennyire békésen képes kiállni önmagáért. Nem csőcselékként víselkedik, nem fullad erőszakba, csak ha megtámadják, akkor védekezik. Két részre bontható a békés tüntetés. Először az első pár napban teljesen békésen tüntettek úgy, hogy a rendőrök eltüntek, a katonaság meg csak aszisztált, és az épületeket védte. Aztán a hétközepén ál rendszervédők rájuk támadtak, majd tegnap újra hatalmas békés demonstráció volt. Nagyobb tömeggel, mint kedden. Ez szépen megerősítette a nép emberi viselkedéshez méltó magatartását. innentől kezdeve nem lehet kétséges, hogy a tüntetők csak akkor erőszakossak, ingerültek, ha megtámadják őket. Nehéz így a legitim harc ellenük. A szerdán nemzetközi nyomásra visszakapcsolt internet pedig őket segíti. Természetesen korlátozottan, mert a vidéki, illetve iskolázatlan lakosság csak a tvből tájékozódhat, ott pedig csak úgy ömlik a dezinformáció látványos képekkel alátámasztva. Közben a rezsim hű önmagához. Keresi a kiutat maga számára, és ezt megpróbálja úgy beállítani, mintha teljesítené a nép kéréseit. A külföld sem tétlenkediik, kezdik felfogni mekkora változás kapujába érkeztek az események, ezért beindul ott is a feszültség keltés. (Izraeli békeszerződés állítólagos felmondása, gázvezeték robbantás). Nagy fordulatra számíthatunk még a sajtóban érzésem szerint. Vegyük észre eközben mennyire eltökélt a nép. Szépen sorban néznek szembe saját félelmeikkel a megosztás, az elbizonytalanodás, és a konkrét fizikai félelemkeltés területein. Ha csak ennyi lett volna, már akkor is óriásit tettek magukért és egyben a világért is.

Mennyiben különbözik az egyiptomi forradalom az indiaitól?

Véleményem szerint egy döntő momentum van, és ez mutatja is az emberek fejlődését. NINCS VEZETŐJE A FORRADALOMNAK. Gandhi dolgát nagyban nehezítette még, hogy a nép belső szabadságvágyát csak külső segítséggel merte, tudta kinyilvánítani a fizikai valóságban. Ez egy erős kötést jelentett, és el is húzta időben a szabadságharcukat. Akkor, ott ezt lehetett megtenni. Most sokkal jobbak a feltételek. Felnőtt egy olyan generáció, amely igazából belül már szabad, és tudatos is. Iskolázott fiatalok az internetet használva már nem manipulálhatók kellőképpen, és számosságuk is elég nagy ahhoz, hogy a többségre is hatást gyakoroljanak. A problémájuk már az együttműködés lesz. A vizsga ezen a területen van felállítva. Ha ezt meg tudják lépni, akkor nyertek, ha nem, akkor egy átmeneti, de koránt sem szabad időszak következik a számukra. Ugyanis, ha összevesznek, felülnek a kísértéseknek, akkor veszett az ügy. A fókuszáltság eltűnik, hiába lesz erő, az szerteágazva már nem fog tudni áttörést hozni. Ehhez pedig igen komoly jellemek kellenek. A Nóbeldíjas El Baradei jó kiindulási alap a Kárpát medence széléről (Bécs), de egy fecske nem csinál nyarat ebben az új felállásban. Indiában még lehetett, ma már nem.

Figyeljük meg hogyan oldódnak ki a régi nagy kultúrák beragadt energiái. Először a legrégebbi India, majd Irak területe következett, amit kisiklattak, most Egyiptom van soron, majd ezt követi a görög-latin korszak Róma központtal. Készülhet Berlusconi, a visszaszámlálás elkezdődött, nem sokára véget fog érni a ’kenyeret és cirkuszt a népnek’ világa sok minden mással egyetemben. Ezt már idehaza is érezni lehet majd a fizikai síkon. Végül pedig az anglo-amerikai jelenkorszakunk fog összeroskadni. Itt leszünk, kivárjuk. Békésen, szeretettel, de magunkat felvállalva, kiállva értékeinkért, mint ahogyan Gandhi is népével együtt tette majd 100 évvel ezelőtt.

Korsch Péter

Ui: a posztot egy ma megjelent cikk is inspirálta. Milyen érdekes, hogy a benne hivatkozott ’látnok’ pont Gandhi munkássága idején alkotott.

(Kb. 3 órát késett a publikálás az adminisztrációs felület elérhetetlensége miatt.)

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: india béke berlusconi gandhi együttnemműködés

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr902640115

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagíb Mahfúz (1911-2006) egyiptomi író autogramja 2011.02.05. 19:45:35

Egyiptom, Egyiptom, Egyiptom: 2011. január 25. óta nincs híradó Egyiptom nélkül, s Magyarországon lassan mindenki kezdi megtanulni az ottani politikai berendezkedést, szereplőket, társadalmi viszonyokat és problémákat a jól ismert üdülőhelyek neve ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása