Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Mubarak lemondott - a hadsereg volt a mérleg nyelve

2011.02.11. 23:11 egy-forr

És sikerült! Egyiptom megcsinálta! Egy 30 évig regnáló diktátortól tudott megválni minimális véráldozatok árán úgy, hogy kitartott belső meggyőződése mellett. Ez pedig a mindent elsöprő szabadság vágy volt. Az elmúlt majd 3 hétben valóban békésen és mindig tisztelet tudóan, de magát megvédve szerveződött egybe, egy ügyért: Mubarak lemondásáért.

Mi eredményezte végül is az utolsó napokban a vezér távozását?

Ennek járunk utána (természetesen szubjektív) elemzésünkkel.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom mi hozott eredményt, akkor azt mondanám, hogy azért, mert valamiért harcoltak és nem valami ellen.

Ők a szabadságukért harcoltak(inkább álltak ki), nem is igazán utálták a vezérüket. Egyszerűen másként szeretnének már élni. A másik félnek pedig mindig felkínálták a tisztességes, emberhez méltó távozás lehetőségét. Mindamellett nem engedtek a követelésikből, a megosztásukra játszó erőket semlegesíteni tudták, nem volt igazán vezérük. A lényeg itt igazából az, hogy ha valódi saját bensőd által vezérelt vagy, akkor egy egypólusú öngerjesztő rendszer jön létre, ami a dualitás világából nem megérthető, nem legyőzhető. Nincs ellenség, nincs ki ellen harcolni igazából. EGYszerűen vagy aki vagy. Ha ez pedig tömeges és találkoznak az érzések, akkor egy hatalmas erő keletkezik, ami forgószélként csavar ki bármilyen erősen lebetonozott rendszert.

De mindezen erő még kevésnek látszott. Tegnap Mubarak újabb beszédében tette egyértelművé szándékait a hatalomátadást illetően, nem mondott le. Történt valami, ami 1 nappal később mégis más belátásra bírta.

Véleményem szerint itt a hadsereg játszotta a kulcsszerepet a végjátékban. Két momentumot jegyeznék meg. 1. a hétfői Wael Ghonim interjú sokaknál áttörhetett egy érzelmi falat. A fiatalember többek között tisztelettel beszélt fogvatartóiról is. Utána a tüntetők többen lettek, munkások ezrei léptek sztájkba, a nők részvétele is megnőtt. 2. Mubarak csütörtöki beszéde rosszul sikerült. Szinte nem mondott semmi konkrétumot, plusz újfent nem mondott le. Erre pedig a tüntetők is feldühödtek, számos egyéb fontos épületet is körbevettek. A Tahrír téri központ kinyílt. Egyre elszántabbak lettek az emberek, nemhogy haza mentek volna. Ebben a helyzetben volt két tűz között a hadsereg. Érzésem szerint már a hét eleji interjú, és az azt követő legnagyobb tüntetés is komolyan elbizonytalanította őket (vasárnap már normál munkanapnak látszott), illetve a csütörtöki szerencsétlen beszéd, és a felbőszült tömeg további erős ingereket jelentettek az események mihamarabbi megoldása felé. Egyik variáció volt a tömeg oszlatása kemény fellépéssel. Erre már nem volt erkölcsi felhatalmazásuk. A Tüntetők mindvégig békések voltak, a tankok mozdulni sem tudtak az előttük heverő emberektől. A másik variáció az elnök lemondatása. Bölcsen ez utóbbi mellett döntöttek. Ne higgyük azt, hogy az elnök 30 sikeres év után a nép követelésére elhagyná a pályát. Neki nincsenek közvetlen kapcsolata a néppel. Azt csak torzítottan ismeri. Akik neki a valóságot jelentik azok a közvetlen emberei. Ha ők nem állnak mögé, akkor tehetetlen. Illetve csak ők tudják jobb belátásra bírni. Megtervezték tehát neki a biztos kiszállást, és rendezett továbbvitelét az ügyeknek. Így már igazi arcvesztés nélkül tudott lelépni.

Minden jó, ha vége jó. Most pedig egy új történet kezdődik. EGYiptom a neve.

Korsch Péter

1 komment

Címkék: hadsereg mubarak lemond

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr222655076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása