Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Mubarak kétségek között

2011.02.03. 23:08 egy-forr

Ma este újabb fordulatként a vezér interjút adott az amerikai médiának, amiben lényegében kimondta, hogy már távozna, de a FÉLELME a káosztól erősebb. Egy ember drámája az ország drámája. Hogyan lehet ebből kilépni? Mivel tudnánk segíteni?

 

Először abba érdemes belegondolni milyen egy diktátor lelkivilága. Abból sok minden következik, mivel programok(mátrix) futnak rajta. Egy igazán sikeres diktátor, és Mubarak egyértelműen annak nevezehető 30 éves pályafutásával, megvan győződve arról, hogy amit ő tesz(tett) az a népének a lehető legjobb. Ő lett vezetésre kiválasztva, az idő is őt igazolja, sikerek övezik minden lépését, tehát a külvilág teljes mértékben visszaigazolja tevékenységét. Ebbe a gépezetbe került bele egy kis porszem a tavaly nyáron, amikor egy egyiptomi fiatalembert a rendőrök agyonvertek.

 

Lökést kapott egy olyan folyamat, ami már rég a mélyben lappangott. Fél év alatt szépen megérett, és kibukkant a felszínen. Ez pedig rögtön megzavarta az állóvizet. Egy diktátorban fel sem merül ilyenkor, hogy változtatnia kellene a felfogásán, teszi azt amit mindig is tenni szokott. A rebbelliseket elkezdi felszámolni. Ha nem sikerül, akkor kivár, tanácskozik, gáláns engedményeket ad, amik addig elképzelhetetlenek voltak (gyöngyöt szór a disznók elé). Mubarak esetében is ez történt. Szombaton szépen bejelentette új kormányt nevez ki. A változások ereje, és koncentráltsága viszont már akkora volt, hogy átütötte a megtévesztés falát. Innentől volt igazából bajban Mubarak. Békés, de mégis határozott fellépésű tömegeket nem takaríthatott el az útból. Gyors távozásának követelése a hatalomból kezdett kényelmetlenné válni. Stratégiája a már tárgyalt megosztásra és káoszra alapult ezt követően. Így érkezünk el a mai interjúig, ahol is újabb engedményekre kényszerül (rögtön lelép, ha...). Természetesen hozzáteszi, hogy nem tartja magát felelősnek az erőszakért. Nem nehéz észrevenni, hogy ez csak időhúzás. Egyrészt újabb kétségeket próbál meg feltámasztani a tüntetőkben, illetve egyszerűen hazudik. Nem mer magával szembe nézni. Az lehetetlen egy diktátor számára, hogy egész élete munkája megkérdőjeleződjön holmi csőcseléktől. Követett el hibákat ugyan, de nagyon is sokat tett másokért. A dolog szépséghibája csak ott van, hogy nincs olyan verzió, ami ne az ő irányításával folytatódna. Kimegy az ajtón, visszajön a kéményen. Vagy inkább: csak a dublőrét küldi ki az ajtón, ő marad bent a homályban. Ami túlságosan kemény, az elszokott törni. Ennek is ez lesz a vége ha így folytatódik.

Mit lehet ilyenkor tenni, mi segít?

Két dolog: Meg kell tudni őrizni a belső lángot. Kitartani a szívből jövő meggyőződésünkért. Ebben az esetben tovább kell folytatni a tiltakozást a rezsim teljes távozásáig, lesz ami lesz. Ez egy felismert küldetés, nincsenek kérdések. A kompromisszumok ideje lejárt, minden megingás, kétség sokszorosan gyengíti már az egyént(EGY ÉNt), és a közösséget. A másik fontos tulajdonság a másik félnek való megbocsátani tudás, megértés, egy szóval a SZERETET. Az ellentéteket nem lehet úgy feloldani, ha a másikhoz nem próbálunk meg kapcsolódni. Fontos észrevenni, hogy itt a kulcs az elvárások, itélkezések elengedése.

Ha konkrétumokat kellene mondanom, akkor a belső láng megőrzésére az éneklést és a zenélést javasolnám. Míg a kapcsolódásra, szeretetre a VÍZ elem használatát. Továbbá sokat segítene az asszonyok felemelése, munkája. Az előrelépéshez a 81 milliós lakosság másik felére is szükség lesz.  És a FÉLelemből EGYség lesz.

Korsch Péter

 

 

3 komment · 1 trackback

Címkék: félelem szeretet káosz diktátor kétségek mubarak belső láng

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr362637132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor Mubarakot támogatja!! 2011.02.04. 20:19:40

Sajnos mindenkinek el kell magában könyvelnie és fel kell dolgoznia, hogy bizony, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke egy diktátor oldalára állt egy szabadságharcban. Ha nem így lenne, akkor nem sunnyogna, nem burkolózna ilyen mély hallgatásba, és meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoemo 2011.02.04. 10:45:08

A zene megérkezett:)

Patrióta zene szólt a tüntetőknek
febr. 4. 07:02 Régi patrióta dalokat játszottak éjszaka a hangszórók a Tahrír téri tüntetőknek, akik tapsoltak a zenéhez. Az al Dzsazíra tudósítja szerint nyugalmas a tér. Katonák várakoznak a tér szélén tankok mellett. (al Dzsazíra)
febr. 4. 07:35 Egy, az Al Dzsazírának nyilatkozó tüntető szerint derűs a hangulat a Tahrír téren, olyan, mint egy fesztiválon. Több ezer ember érkezik. (al Dzsazíra)

zoemo 2011.02.05. 08:26:26

..és a VÍZ is megjött, amit kértél ESŐ formájában:)
Alexandriában ülősztrájkot kezdtek
febr. 4. 21:47 Ülősztrájk kezdődött az eső ellenére az egyik téren Alexandriában, több tüntető azt mondta, hogy nyolcvan napig fognak ülni a nyolcvanmillió egyiptomiért. (BBC)

zoemo 2011.02.06. 15:45:16

az "aazonyok felemelése volt a harmadik kívánságod, látásod:) Minden kívánságod így teljesüljön:
Most jó nőnek lenni Egyiptomban
febr. 6. 14:06 A BBC egy, a Tahrír téren napok óta tüntető nőre hivatkozva azt írja, hogy az egyiptomi változások egyik legfeltűnöbb folyománya a nőknek adott nagyobb tisztelet. Az országban a január 25-én kezdődő zavargások előtt gyakori volt a helyi és külföldi nők molesztálása – ha máshogy nem, legalábbis a szavak szintjén. Ez azonban mintha azóta teljesen eltűnt volna az egyiptomi társadalomból.
süti beállítások módosítása