Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Hogyan tovább?

2011.02.12. 23:04 egy-forr

Az ünneplés és a kijózanodás után lassan ideje arról beszélni hogyan tovább. Természetesen a lakosság most is igen aktív. Eltakarítja a szemetet, kitisztítja a várost.

 

Jelen posztunk mégsem inkább ezzel foglalkozna, bár ez is megér egy misét, hanem inkább az ország várható vezetéséről, politikai berendezkedéséről, és azok körülményeiről.

Tegnap ugye a hatalom a katonaság kezébe került, és mára pontosodott az is, hogy a nemzetközi szerződések be lesznek tartva (természetesen Izrael félti a békét). A kormány menesztéséről, az új választásokról egyelőre nem beszéltek. A legutolsó hír, hogy a tüntetők tárgyalni akarnak a katonai tanáccsal.

A kairói tüntetések szervezői szombaton bejelentették, hogy tárgyalni fognak a Mubarak lemondása után a hatalmat átvevő legfelső katonai tanáccsal, abbahagyják a tüntetéseket a Tahrír téren, de nagygyűléseket fognak összehívni, ha kell.

A tüntetők egyik képviselője, Háled Abdel Káder Kúda akadémikus közölte újságírókkal, hogy "a forradalom védelme" érdekében létrehozták az úgynevezett Bizalmi Tanácsot.

A 20 fős ellenzéki testület egy sor követeléssel állt elő, ezek között szerepel a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása, egy széles támogatást élvező egységkormány létrehozása, illetve a parlament feloszlatása is.

(Index)

Azzal a katonai tanáccsal szeretnének tárgyalni, amelyik szerintük velük van. (Ghonim például ezt írta üzenetében: A hadsereg bejelentése nagyszerű, bízom az egyiptomi hadseregben.

Mi nem éppen így gondoljuk. Érdemes volna némi fenntartással kezelni a hadsereg vezérkarát, és annak szándékait. Hol is voltak a tüntetések kirobbanásakor? Január 26-29-ig amerikában voltak éppen. Az egyiptomi hadsereg évente 1,3 Milliárd dollár támogatást kap az amerikaiaktól. Nem csoda hát, ha 'némi' ellentételezést is várnak érte. Ne gondoljuk azt, hogy most ebben a nehéz, képlékeny helyzetben majd elengedi a nagy testvér az éppen vezérét vesztett hadsereg vezetésének kezét. Az ő részükről nem lehetséges az önálló fellépés. Sőt, a nyugat meg sem engedheti magának, hogy véletlenül túl demokratizálódjon Egyiptom. Mi lenne, ha véletlenül kiderülne, hogy a szerveződő civil közösségek sokkal nagyobb beleszólást igényelnének dolgaik irányításába, és azok elszámoltatásába. Ezt a folyamatot szépen kézben kell tartani, a fiatalokat meg kell nyugtatni. Ezen a ponton lesz majd érdemes tovább figyelni az eseményeket. A most erőre kapó fiatal, iskolázott réteg mennyire itatódott át a szabadság eszméjével, és azt hogyan képzeli el megvalósítani az évtizedekig elnyomott társadalom kereteit figyelembe véve. Ha a hazai példánkat nézem, amit 1990-től mostanáig átéltünk, akkor gyökeres változásra nem mernék fogadni. Viszont ha az új nemzedékre tekintek, akkor itt már megfordíthatatlan. és alapvető változásoknak kell következniük.

A hadseregre visszatérve, másik fontos jellemzője volt viselkedésének a tüntetések alatt a kétszínűség. Miközben úgy tűnt rendet tart, eközben folyamatosan emelte ki a hangadó tüntetőket, és hallgatta ki nem éppen szelíd módszerekkel őket. (Erről egy jó cikket itt lehet olvasni: brutális kínzásokkal vádolják a hadsereget) És ők mindig parancsot teljesítenek. Valakinek a parancsát. Így fordulhatott elő, hogy amíg a téren békésen tüntetőkre beöltözött rendőrök támadtak Mubarak rezsimjének védelmében, addig ők az épületeket védték.

Szóval, nem árt vigyázni. Lehet, báránybőrbe öltözött farkassal van dolgunk. Ebben a szituációban csak akkor nincs gond, ha a sok birka rájött, hogy ő igazából nem is fehér, nem is fekete, nem is birka, hanem egy csodálatos repülő paripa. És akkor a pásztor is odamehet ahova akar.

Korsch Péter

Szólj hozzá!

Címkék: hadsereg tárgyalás katonai tanács bizalmi tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr812656919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása