Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Az amerikai segélyekkel zsarolnák Mubarakot

2011.02.04. 09:21 egy-forr

Amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok egy csoportja megvonná Egyiptomtól a külföldi segélyeket, hogy ezzel is mielőbbi távozásra sürgesse Mubarak elnököt. Patrick Leahy, a szenátus külföldi segélyeket felügyelő bizottságának elnöke azt mondta, hogy minden (az előző évben 1,5 milliárd dollár értékű) segélyt felfüggesztenének, ha Mubarak nem mond le azonnal, és ad helyet egy átmeneti kormánynak. (Guardian)

Ez várható volt. Az amerikaiak sem tudnak kibújni a bőrükből. Ha valami nem tetszik nekik, akkor mindent bevetnek. A "nemes" cél szentesíti az eszközt. A jelenlegi világi politika egyik fő jellemzőjével találkozunk itt.

 

 

Milyen egyszerű is eredményt elérni zsarolással. Erősebb kutya b.... Ez a sötét oldal, a könnyebbik út, és a látszólagos siker tompa csillogása.

Mert mi is történik itt valójában? Zsarolással a másik felet védekezésre ösztökélem, és az ellenállásra. Az álláspontok bemerevednek, az önigazolási reakciók beindulnak. A felek viszonya, kapcsolata mesterséges, manipulatív lesz. Sakkjátszma kezdődik, patika mérlegen porciózzák kinek mikor mennyi jár. Hihetetlen energiákat emészt fel mindennek a kiépítése, fenntartása. Egy teljes illúzióvilág tud fellépülni. Nagyjából az egész világ ebben a játszmában vergődik már évezredek óta, és nem tudja meghaladni az állatvilág szintjét. Pedig ki lehet lépni ebből egy szempillantás alatt, csak vissza kell venni az egóból, és a szívünkre hallgatni.

Ebben az esetben a kedves kongresszusi képviselők tehették volna azt is, hogy azért lobbiznak, hogy Egyiptom még több segélyt kapjon, ha Mubarak távozik. (A segítség megnyilvánulhat természetesen másként is. Az újjáépítésben, rendrakásban is lehet például segíteni.) Ekkor kifejezték volna saját álláspontjukat, de nem valami ellen, hanem valamiért. Nagy különbség. A kapcsolódás, a helyzet megoldása felé tettek volna egy lépést. Mubaraknak könnyebb lenne arcvesztés nélkül távoznia, ha azzal még konkrétan segít is népének. Az a kisebbik probléma lenne, hogy amerika megint a megmentő szerepében tetszelegne, és a háttérben pedig alkudozna ellenszolgáltatásokért. Na mindegy, jelen állapotban még nehéz teljeskörű előrelépést elérni annyira elfajultak, embertelenek az állapotok. De tenni mindig lehet valami előremutatót.

Korsch Péter

1 komment · 2 trackback

Címkék: amerika kongresszus segély

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr792637606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor Mubarakot támogatja!! 2011.02.04. 20:19:40

Sajnos mindenkinek el kell magában könyvelnie és fel kell dolgoznia, hogy bizony, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke egy diktátor oldalára állt egy szabadságharcban. Ha nem így lenne, akkor nem sunnyogna, nem burkolózna ilyen mély hallgatásba, és meg...

Trackback: Washingtoni tárgyalások Mubarak távozásáról 2011.02.04. 13:29:02

Tárgyalások folynak az Obama-kormányzat és egyiptomi felsővezetők között Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azonnali távozásáról és egy ügyvivő kormány megalakításáról, amelyet támogat a hadsereg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metric Galactic 2011.02.04. 13:17:14

Már csak azért is kényes szituáció, mert az USA az elmúlt évtizedekben partnere volt a Mubarak-rezsimnek, mely segítségével igyekezett elérni a közel-keleti stabilitást.

Ezt a partner viszonyt már csak a fő közel-keleti szövetségese, Izrael miatt is kénytelen volt felvenni. És pont Izrael az az állam, mely ezekben a percekben is a Mubarak-rezsim megmentésén szorgoskodik, hiszen ezzel egy erős szövetségesét veszítené el, közel-keleti pozíciója pedig megingana. Persze Izraeltől nem is lehet másra számítani, erőszakra és az emberi jogok megsértésére épült államuk a csupán pár évtizedes élettartama alatt számos hasonló mocskosságban vett részt vagy követett el saját kezűleg (emlékezzünk a Palesztinokat körülvevő teljes blokádról, melynél még a gyógyszert és élelmiszert szállító hajókat sem engedte át, hogy a civil lakosságon torolja meg kiéheztetéssel pár szélsőséges palesztin milicista által elkövetett fegyveres támadást).

Az USA pedig a lázongások első napjaiban is nyugalomra intette a tüntetőket, hogy békéljenek meg a Mubarak kormánnyal. De amint veszni látták ezt a rezsimet, azonnal hangnemet váltottak és távozásra kényszerítik.

Talán megvan már az új bábjuk akit a helyére tehetnek...
süti beállítások módosítása