Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Merre terjednek a lángok?

2011.02.14. 21:23 egy-forr

Mielőtt a kérdést körbejárnánk, még Egyiptomról pár tegnapi hír. A tüntetés fiatal szervezői tárgyalni voltak a hadsereg vezetésénél. Wael Ghonim is közöttük volt, akivel a győzelem után a CBS riportot is készített: 60 Minutes - Vael Ghonim A tüntetések alatt több forradalmi dalt is készítettek, hogy kifejezzék érzéseiket és erőt merítsenek belőle. Ebből a Ghonim interjúban is láthatót választottam bemutatónak: Sout Al Horeya 

Most pedig térjünk rá a többi afrikai ország forradalmára.

Tunéziában még február 6-án felfüggesztették a volt kormánypárt működést, majd pár napra rá a szükségállapotot. Tunézia a nagy váltás után most leginkább az országból menekülők ezreitől hangos, akik Olaszországban próbálnak meg új életet kezdeni. Cikk.

Algériában nagy tüntetések voltak szombaton, kb. 2000 ember 30.000 rendőr felügyeletével. A tüntetők minden szombaton újra összegyűlnek amíg a kormány nem távozik. A hírek a közösségi site-ok blokkolásáról is szóltak. Jó hír viszont, hogy a 19 éve tartó rendkívüli állapotot napokon belül feloldják. Cikk.

Jemenben február 3-án a "düh napján" több tízezer tüntető gyűlt össze a fővárosában, Szanaában, hogy az elnök távozását követelje. Ali Abdulah Szaleh (32 éve hatalmon) felajánlotta, hogy nem indul újra 2013-ban a következő elnökválasztásokon, de ez nem elégítette ki a tüntetőket. Azóta kisebb nagyobb megszakításokkal folynak a tüntetések. Most hétvégén Mubarak távozásának szombati megünneplése után vasárnap komolyabb összecsapások is voltak a rendőrökkel. A tüntetők az elnöki palotához szerettek volna eljutni, ami már nem sikerült nekik. A tüntetések tegnap is folytatódtak. Cikk.

Jordániában nem akarják elzavarni az uralkodót, csak új kormányt szeretnének. Január elejétől folytak már békés tüntetések mire február 1-én Abdullah király menesztette a kormányát. 9-én pedig már meg is alakult az új. Ellenzéki csoportokkal és civil szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként az új kabinet régi miniszereket, baloldali szakszervezeti vezetőket, a Muszlim Testvériség korábbi tagját és egy, a nők jogaiért küzdő prominens aktivistát is sorai között tudhat. A kulcsminisztériumok, mint a külügy-, belügy- és gazdasági minisztérium élén nem történtek személyi változások. Cikk.

Szaud-Arábiában kilenc szaúdi aktivista bejelentette csütörtökön(feb.10), hogy politikai pártot hoztak létre annak ellenére, hogy az ultrakonzervatív királyságban tilos a pártalakítás. Állításuk szerint pártjuk a politikai reformokért fog küzdeni. Alapító nyilatkozatukban azt írják, hogy "Iszlám Umma Párt" a tömörülés neve.

Szíriában február 4-re szerveztek tüntetést, de abból semmi nem lett. Cikk. Viszont jó hír, hogy 3 év után a polgárok újra használhatják február 8-tól a Facebook-ot és a Youtube-ot.

Bahreinben az elmúlt két napban 2 ember meghalt és legalább 25 megsebesült a tüntetésekben. A tiltakozók azt mondják, hogy nem megdönteni akarják a rendszert, hanem csak nagyobb politikai szabadságot kérnek. Mindez annak ellenére történt, hogy előző héten a király mindenkinek adott 500.000 Ft értékű helyi valutát ajándékba! Cikk.

A végére hagytam Iránt. Tegnap ott volt az előző hetek egyik legerőszakosabb megtorló akció a kormányzat részéről. Teheránban több tízezren tüntettek amikor is a rendőrség könygázzal és paprikaspray-vel oszlatni kezdett. Az összecsapásokban 1 ember meghalt, 9-en megsebesültek. Nehezíti a változások kivívását, hogy a tüntetők a jelek szerint nem értették meg, nem érezték át az egyiptomi modellt. 'Halál a diktátorra!' jelszavakat skandálva csak az ellenségképet erősítik, a felek polarizálódását. A mai nap már halálbüntetést is akarnak iráni képviselők az ellenzék vezetőire. A rendszert saját pályáján nehéz lesz megdönteni. Ahhoz magasabb tudati síkra kellene emelkedni. Tovább nehezíti a változások előrehaladását, hogy a rezsim blokkolja az ellenállás kommunikációját. Ők tanultak az egyiptomi példából: cenzúra, demonstrációk betiltása, házi őrizet, telefon, internet kikapcs. Érzésem szerint arra felé nehéz lesz a diktatórikus rendszer leváltása, és sok véráldozatot fog kívánni. Cikk.

Erre mondanám azt, hogy fel van adva a lecke a nyugat számára, hogy az eseményeket kézben tartsa a megszokott módon. Sem nem érti mi is történik igazából (az ő rendszerében ez érthetetlen), sem nem kivitelezhető a felügyelet ilyen gyors változások esetén. Egyszerűen a régi típusú tervezések, megállapodások, manipulációk nem tudnak már megvalósulni. Szépen lassan szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy semmilyen érdekcsoport nem fogja tudni ráerőltetni saját akaratát egy népcsoportra, ha ő ahhoz nem járul hozzá.

Korsch Péter

Szólj hozzá!

Címkék: irán szíria algéria tunézia jordánia bahrein jemen szaud arábia wael ghonim

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr12661629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása