Egyiptom-Forradalmak

Egyiptomban most valami nagyon történik. Egy 30 évig elnyomott nép ébred csipkerózsika álmából, és mutat mintát a világnak emberségből. Összefogva áll ki magáért, miközben megszervezi ellátását, védelmét. Teszi mindezt méltósággal, tisztelve mindent és mindenkit. Ez minket is megmozgatott. Úgy gondoljuk a tudatosan élő emberek, közösségek egyik előképével állunk szemben. Blogunk elsősorban ennek az új embermintának a szemszögéből vizsgálja az eseményeket. Tartson velünk kedves Olvasó ebben az újvilágban! Hátha egyszer még hasznát veszi az itt leírtaknak ;-) Blogolók: Zoé és Korsch Péter

a Nép hangja

"Gyere velem, ne félj!" "Most megtaláltuk a hangunkat" "Az emberek régen soha nem takarítottak a házuk előtt, de most igen" "Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat, nem lehet véleményünk semmiről" "Az az üzenetünk a nyugati kormányok számára, hogy szüntessék be Mubarak támogatását. A többit mi elintézzük" "hol van Obama, hol van Anglia, hol van Európa, hol van az egész világ?" "Nem tudom, mi a következő lépés, de ha készek vagyunk az életünket adni, kétlem, hogy bárki is le tudna győzni bennünket" Egy nő:"hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza. "Demokráciát akarunk, amiben mindenki szabadon dönthet mindenről, ideértve a nőket is. Normális emberek vagyunk, nem az ördög"

Régi trükk: a megosztás

2011.02.02. 09:07 egy-forr

Első posztunk a lehető legaktuálisabb. A tegnap esti elnöki bejelentésről lesz szó. Mubarak visszavonulásának bejelentése igazán alkalmas arra, hogy az ébredező tömeget megossza, mivel ad is valamit, meg nem is. Mit lehet ilyenkor tenni? Mi áll a háttérben?

 

 

A BBC tudósítójának azt mondta a Tahrír téren egy asszony, hogy attól fél, Mubarak beszéde megosztja majd az eddig egységesen a távozását követelő tüntetőket. Erre utalhat az is, hogy egy másik demonstráló haladásnak értékelte a beszédet, és úgy vélte, esélyt kell adni az elnöknek, hogy betartsa ígéretét.  "Az ígérete, hogy nem indul újra az elnökségért már haladás. Gondoskodunk róla, hogy tartsa is be" - mondta. (Index)

'Oszd meg és uralkodj' tartja a régi mondás. És milyen igaza van! Hogy lehet úgy megakasztani egy változást, hogy az ne keltsen visszatetszést, ellenreakciót a külföldiek, illetve a helyiek részéről? Hát az egységet meg kell bontani, és lehetőleg úgy, hogy ők akarják. Akkor hiteles.

Itt vizsgázik a nép.

A következő szintre lépett, új feladatokat kap. Akkora változás tud megvalósulni amennyire tudatosak már, érzelmileg motiváltak, és van még erejük tenni is érte. E mind három szint(testi, lelki, szellemi) együttesen tudja eredményezni csak az előre haladást. Lehetnek eltérések fejlettségük szintjében, de túl nagyok nem, mert akkor nem tud létrejönni közöttük igazán kapcsolódás.

Vegyük észre, ebben a tanulási folyamatban Mubarak csak mellékszereplő, ő igazából paradox módon tettével segít a népnek saját magával, vágyaival szembenézni, majd abból cselekedni. A helyzet olyan, hogy jelenleg a tett elől nem lehet kitérni. Ezt azért érdemes tudnunk, mert az élet más területein ha választási szituációba kerülünk, akkor gyakran van lehetőség kilépni a helyzetből, és elhalasztani. Itt most erre nincs lehetőség. Vagy átmennek rajta kollektíven, vagy már itt lebuknak. A felkelés, és a kitartás a 'könnyebbik' része a történetnek. Meg kell tudni tanulni járni. Méghozzá önállóan. Most tud kiderülni erre érett-e már Egyiptom népe. Ha nem, az sem baj. Már most is nagyon sokáig eljutottak, ha az elmúlt 30 évet vesszük. A lényeges az, hogy a saját tempójukban haladjanak. Ha túlságosan siettetnek bizonyos változásokat, amire igazából nem értek még meg, akkor kényszerű a visszaesés. És ráadásul bizton számíthatnak a kárörvendők 'hálájára'. Ezt nem segítségként szokta megélni senki.

Összefoglalva, tehát a bejelentéssel kialakulni látszó új helyzet bármilyen megoldása csak segít. Nem jó, vagy rossz. Persze szeretnénk, ha gyorsan, minnél kevesebb véráldozatok árán sikerülne egy újabb stabil állapotba jutnia az egyiptomiaknak, de ez nem mindig lehetséges.

A megosztás témáját még nem fejeztük be, a folytatásban a hatalom szemszögéből tekintünk rá. (már amennyire ez nekünk lehetséges)

Korsch Péter

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: választás döntés megosztás visszavonulás mubarak

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptom-forradalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr32632745

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyiptomi tüntetőkkel - Hungarian solidarity 2011.02.02. 20:56:22

Mutassuk meg, hogy Magyarország a szabadság oldalán áll!Kilencedik napja tartottak a többnyire békés demonstrációk Egyiptomban, az elnök lemondását követelve. A mai napon Mubarak elnök verőlegényei (nemzetközi sajtó források szerint a rendvédelmi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása